Strefa Ruchu (2015)

Wyznaczyliśmy Strefy Ruchu we Wrocławiu i w Świdnicy

logo SR

Projekt miał charakter artystyczno-edukacyjny, a jednym z głównych celów było zapoznanie dzieci i młodzieży z bogatą tradycją teatralną i taneczną Wrocławia, dzięki wsparciu lokalnych instytucji kulturalnych oraz uczestnictwu w projekcie osób artystycznie związanych z Wrocławiem.

W projekcie wzięli udział aktorzy, tancerze i praktycy ruchu: Przemysław Błaszczak, Maria Fekecz, Jakub Gontarski, Justyna Jagielnicka, Katarzyna Kostrzewa, Rafał Kronenberger, Irena Lipińska, Maćko Prusak, Justyna Rodzińska-Nair, Patryk Stolarz, Iga Załęczna, Hubert Żórawski, grupa Orun Capoeira i Feel Free Parkour & Freerun ze Świdnicy oraz grupa Unicar Capoeira Regional z Wrocławia.

Sesje warsztatowe oraz wykłady z historii teatru tańca odbywały się równolegle w dwóch miastach - we Wrocławiu i w Świdnicy. Przeprowadzenie projektu w różnych środowiskach i miejscach pomogło nam przekonać się, w jaki sposób uwrażliwiać młodą publiczność tańca, jak wzbudzać w dzieciach i młodzieży twórczy potencjał i fascynację tańcem.

W trakcie zajęć uczestnicy poznali elementy technik ruchowo-tanecznych: contact improvisation, improwizacji, tańca współczesnego, sztuk walki (judo, capoeira, kalaripayattu), technik świadomej pracy z ciałem (joga), pantomimy, akrobacji cyrkowej i parkouru. Finałem każdej edycji były prezentacje uczestników. W ramach projektu odbyły się 24 warsztaty praktyczne i 26 wykładów multimedialnych oraz 4 pokazy końcowe.

Projekt realizowany we współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca w ramach programu Myśl w ruchu 2015

IMiT_logo-300x145

Partnerzy:

III Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Świdnicy, Gimnazjum nr 2 w Świdnicy im. Olimpijczyków Polskich, Szkoła Podstawowa nr 21 we Wrocławiu, Szkoła Podstawowa nr 108 we Wrocławiu, Rada Osiedla Osobowice-Rędzin, Fundacja Ziemi Świdnickiej SKSK

Partner medialny:

teatralia_logo_EPS-2-300x80