Fundacja

Fundacja Performat wspiera polskich artystów i artystki tańca współczesnego oraz performansu, a także promuje ich twórczość zagranicą. W ramach prowadzonych przez nas działań międzynarodowych, do tej zorganizowaliśmy festiwal polskiego tańca, warsztaty oraz rezydencje choreograficzne polskich choreografów i choreografek w Pradze w roku 2016 i 2017. W dodatku, przeprowadziliśmy projekt polsko-czeskiej wymiany artystycznej „Granica/Hranice” w 2017 roku. Promując twórczość polskich choreografów za granicami kraju nie tylko chcemy dyskutować o stereotypach postrzegania Polaków, ale przede wszystkim afirmować pozytywny wizerunek rodzimej sztuki tańca.

Pola naszych działań:
– Taniec – główna dziedzina naszych zainteresowań. Zorganizowaliśmy Idiom Festival – przegląd polskiego tańca w Pradze (2016: w ramach projektu „This is Poland!/To Polska właśnie!” MKiDN – Promesa 2016), projekty edukacji tanecznej (2017: „RUSZA_LAB!”, 2015: „Strefa Ruchu”) i teatralnej (2017: „Teatr DJ Teatr(re)mix”).
– Teatr – wydajemy Internetowy Magazyn „Teatralia”, oferujemy patronat medialny, jesteśmy na najważniejszych polskich premierach i festiwalach.
– Dolny Śląsk – fascynuje nas jego historia, odczytujemy ją na nowo w projektach artystyczno-edukacyjnych (2016: „Rapsodia świdnicka. Maria Kunic”, 2015: „Kapsuła teraźniejszości”).
Współpraca międzynarodowa – rozwijamy polsko-czeską wymianę artystyczną (2017: „Granica/Hranice”, Idiom Festival).
– Edukacja – prowadzimy warsztaty, wykłady i spotkania – ważna jest dla nas artystyczna i kulturalna edukacja dzieci i dorosłych.

Fundacja do tej pory uzyskała finansowanie w ramach programów: Instytutu Muzyki i Tańca, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Instytutu Polskiego w Pradze, Miasta Kraków, Gminy Miasto Świdnica.