Teatr Cię widzi (2017)

Fundacja Performat wraz z międzynarodową grupą artystyczną Performalita, ogłosiła międzynarodowy konkurs plastyczny „Teatr Cię widzi!” dla dzieci w wieku 5-12 lat. Wystarczyło narysować/namalować/stworzyć dowolną techniką plastyczną pracę na temat „Wyobraź sobie gościa z odległego świata”. Każdy format i technika były dozwolone, liczyła się tylko bogata wyobraźnia.

Otrzymaliśmy niezwykłe prace: rysunki, wydzieranki, malowanki, kolaże, rzeźby, wyszywanki przedstawiające gości z odległych światów, a z wybranych projektów stworzyliśmy wystawę prezentowaną najpierw w Czechach, a następnie na Słowacji, Węgrzech i w Polsce; powstała też internetowa galeria. Prace uczestników stały się też inspiracją do powstania profesjonalnego spektaklu teatralnego dla dzieci, którego premiera odbyła się w Teatrze Divadlo na Půdě w Pradze, a pokaz spektaklu planowany jest również w Polsce.

Konkurs przeznaczony był dla wszystkich chętnych – szukaliśmy inspiracji w nieograniczonej dziecięcej wyobraźni.

Performalita (www.performalita.com) to grupa młodych artystów zainteresowanych dziecięcą twórczością i twórczością dla dzieci. Konkurs „Teatr Cię widzi!” (oryginalnie „Divadlo tě vidí”) jest częścią międzynarodowego projektu „Young Visegrad’s ImagiNation” i jest realizowany we wszystkich czterech krajach Grupy Wyszehradzkiej. Projekt jest finansowo podparty przez Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki, Narodowy Fundusz Kultury Czeskiej Republiki i Urząd Miasta Praga 8. Fundacja Performat jest partnerem projektu w Polsce.